Zo gaat de molen (De Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther)
TechniekErfgoed

Het lesproject 'Zo gaat de molen' gaat over molens in de eigen omgeving. Leerlingen worden aan het denken gezet over hun eigen erfgoed: wat is de waarde van de molen in de eigen omgeving? De Kilsdonkse Molen is een Watervlucht Molen. Deze kan zowel door wind als water aangedreven worden om graan te malen. De Oliemolen wordt door water aangedreven. Dit molencomplex is uniek in Europa.

De meeste leerlingen zullen er wel eens één van dichtbij hebben gezien. Maar hoe werkt een molen nu eigenlijk? Welke rol had de molen vroeger? En waarom vinden wij molens nu nog steeds interessant?

Het voorleesverhaal over Dries en Henk, twee jongens die rond 1870 leefden, is voor de leerlingen het begin van een ontdekkingstocht rondom het begrip molen. Aan de hand van acht themakaarten verdiepen expertgroepjes zich in verschillende aspecten die te maken hebben met de molen. Zo leren ze over het beroep molenaar, de werking van de molen, soorten molens, energie, grondstoffen, techniek, molentaal, het Brabantse landschap en kunst. Op deze wijze zijn de leerlingen goed voorbereid voor de excursie aan de molen in de buurt. 

Hier werk je aan bij 'Zo gaat de molen'
Communicatie, techniek, energie(bronnen), grondstoffen, onderzoeken en taal.

Waarom hebben wij gekozen voor 'Zo gaat de molen'
In Meierijstad staan diverse molens, die horen bij ons culturele landschap. De Kilsdonkse molen biedt een molenbezoek aan waarbij de werking van deze bijzondere molen kan worden ervaren waardoor de leerlingen voor altijd anders naar een molen zullen kijken. Ook die in hun naaste omgeving waar ze waarschijnlijk regelmatig voorbij komen! Zo krijgt de lokale omgeving meer betekenis. ​​​​​​​

Leerdoelen
Leerlingen leren over de rol die de molen in onze geschiedenis heeft gespeeld. Ze ontdekken dat molens een belangrijk onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed. Maken kennis met de molen bij hen in de buurt en leren over het dagelijks leven rond 1870. De leerlingen leren hoe molens met behulp van onder meer wind en water energie opwekken. Ze leren over verschillende soorten energie, vroeger en nu. Molens waren vroeger een belangrijk communicatiemiddel. De leerlingen leren over de werking (techniek) van de molen en over het beroep molenaar van vroeger en nu. En... nog veel meer.
Het materiaal is zo ontwikkeld dat de docent naar behoefte keuzes kan maken. Het project is leerstofvervangend.

Praktisch
Het molenbezoek is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 5, maar vraagt inschatting van de leerkracht in hoeverre de onderzoekskaarten passend zijn (bv. eerste helft schooljaar).


"De lessen vooraf vonden de leerlingen erg leuk. Tijdens het bezoek wisten veel leerlingen er al veel van."
Beoordeeld met een 8.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 6
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 25
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Kilsdonkseweg 4-6, 5473 KK Heeswijk Dinther
Tijdsinvestering voorbereiding 1,5 uur - molenbezoek 1,5 uur - verwerking 20 min
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Leerkracht + 3 volwassenen voor actieve begeleiding en oplettende rol.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Kilsdonkse molen